عوارض جانبی جراحی آب مروارید چشم: کاتاراکت ثانویه و تاری دید
درمان بیماری کاتاراکت یا بهعبارتی آب مروارید که نوعی بیماری چشم است و بیشتر افراد را در یک برهه از زندگی درگیر خود میکنند در طی چند سال اخیر پیشرفت بسیاری کرده است. جراحی آب مروارید چشم معمولا ظرف 10 تا 15 دقیقه و به صورت سرپایی انجام میشود. بسیاری از بیماران 1 روز بعد از درمان میتوانند برخی از فعالیتهای روزانه خود را ادامه دهند. بعد از خارج کردن عدسی طبیعی چشم که به دلیل آب مروارید تار و کدر شده ، چشمها برای التیام نیاز به زمان دارند. از عوارض جانبی و احتمالی دوره بهبود میتوان به: عفونت، درد، خونریزی، سرخی یا قرمز شدن چشم درمان شده، تورم خفیف در پوست زیر چشم جراحی شده، تحریک چشم، تاری و اختلال دید اشاره کرد. ناگفته نماند که این تاثیرات ناشی از جراحی اغلب موقت بوده و به ندرت منجربه عوارض جانبی پیچیده میشوند.
عمل جراحی آب مروارید به خارج کردن عدسی طبیعی چشم گفته میشود که به علت بیماری آب مروارید تار و کدر شده است. نقش عمده عدسک یا لنز داخل چشم، انکسار (شکست) اشعههای نوری است که وارد چشم میشوند و بدین طریق تصویر بر روی شبکیه چشم ایجاد شده و به دیدن ما کمک میکند. در حالت عادی لنزها باید شفاف باشند اما بیماری آب مروارید موجب کدر شدن لنزها میشود. هنگامی که چشم به آب مروارید مبتلا میشود بیمار همه چیز را تار و کدر میبیند گویی از پشت شیشه تار و غبارآلود ماشین به بیرون نگاه میکند. تنها راه درمان آب مرواید جراحی است. بلافاصله بعد از جراحی کاتاراکت بیمار احساس خوبی یافته و میتواند کارهای خود را بهراحتی انجام دهد. این شرایط اغلب موجب تعجب بیمار میشود. اما با این وجود باید در طول هفته اول بعد از جراحی یا حتی بیشتر، اقدامات احتیاطی لازم را رعایت کرد تا از بروز برخی عوارض جانبی پیشگیری شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و نوبت ویزیت در مطب دکتر اشراقی، فوق تخصص پلک، مجرای اشکی و حدقه، میتوانید با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید.
مطب اصفهان :
031-36274240
مطب تهران :
021-88713593
همراه :
09138387324
عوارض جانبی رایج بعد از جراحی آب مروارید چشم
اگر قصد جراحی آب مروارید چشم را دارید طبیعتا نگران نتیجه نهایی درمان و احساس بعد از آن هستید. منظور از آمادگی برای جراحی این است که عوارض جانبی که ممکن است با آنها مواجه شوید را درک کرده و با رعایت نکات لازم آنها را به حداقل برسانید. این روش تاثیر چشمگیری در بهبود و نتایج نهایی درمان خواهد داشت. در این قسمت به برخی از شایعترین عوارض جانبی جراحی آب مروارید اشاره میکنیم:
دید تار و نامشخص
بیشتر بیماران بعد از جراحی آب مروارید شاهد بهبود سریع در دید خود میشوند. اما با این وجود چند روز اول بعد از جراحی ممکن است تاری و اختلال دید همچنان باقی باشد. با بهبود چشم وضعیت بینایی و دید بهتدریج بهتر شده و نتایج نهایی ظرف چند هفته بعد از عمل مشاهده میشود.
خشکی و خارش چشم
تغییراتی که در چشم ایجاد میشوند ممکن است منجربه احساس خشکی و خارش چشم شوند. این احساس میتواند تحریککننده بوده و بیمار را وادار به مالیدن یا خارش چشم کند. نکته مهم این است که باید از خارش و مالش چشم خودداری کرد و در عوض درصورت نیاز برای مرطوب نگهداشتن و طراوات چشم از قطره مرطوبکننده چشم استفاده نمود. احساس خارش و خشکی چشم معمولا بهطور طبیعی و ظرف 1 تا 2 هفته بعد از جراحی برطرف میشود.
سرخی چشمها
ممکن است بعد از جراحی، چشمها سرخ یا قرمز شوند. با وجود اینکه چنین حالتی اغلب هشداردهنده است اما درحقیقت قرمز شدن چشمها از عوارض جانبی طبیعی بعد از جراحی آب مروارید است و نباید موجب نگرانی بیمار شود مگر اینکه بیشتر از چند هفته بعد از درمان همچنان ادامه یابد.
درد
برخی از بیماران در طی دوه بهبود دچار درد خفیفی میشوند. این ناراحتی و درد جزئی است و در صورت نیاز میتوان با تهیه و مصرف داروهای مسکنی که نیازی به نسخه ندارند کنترل کرد.
عوارض جانبی جراحی آب مروارید
در این قسمت به معرفی عوارض جانبی و احتمالی جراحی کاتاراکت میپردازیم. لازم به ذکر است که بیشتر عوارض جانبی جراحی آب مروارید خفیف هستند و با دارو یا درنهایت جراحی مجدد بهخوبی قابل درمان هستند.
تاری کپسول خلفی
یکی از رایجترین عوارض جانبی جراحی کاتاراکت، کدر شدن یا تاری کپسول خلفی (PCO) است. با وجود اینکه برخی افراد این ناهنجاری را کاتاراکت ثانویه مینامند ( کاتاراکت ثانویه) اما درحقیقت کاتاراکت یا آب مروارید نیست. لازم به ذکر است که وقتی آب مروارید درمان میشود دوباره عود نمیکند. وقتی عدسی که دچار آب مروارید شده از چشم خارج میشود پزشک سعی میکند تا انسجام کپسول لنزها را حفظ کند. طبیعتا دید بیمار باید بعد از جراحی آب مروارید بهتر شود. اما با این وجود در تقریبا 20% از بیماران، قسمت خلفی کپسول در طول دوره بهبود بعد از جراحی یا حتی چند ماه بعد از آن کدر شده و منجربه ناهنجاری تاری کپسول خلفی میشود. هنگامی که سلولهای اپیتلیال لنز بعد از جراحی آب مروارید باقی مانده و در کپسول رشد میکنند این اتفاق رخ میدهد.
جا به جایی لنز داخل چشمی
از دیگر عوارض جانبی جراحی آب مروارید چشم میتوان به موقعیت بد یا جا به جایی لنزهای داخل چشمی اشاره کرد. ممکن است لبه ایمپلنت لنز دیده شود یا حتی دچار دوبینی شوید. اگر لنزهای داخل چشمی به شکل بد جا به جا شوند میزان صحت بینایی بهطور چشمگیری کاهش مییابد. اگر جا به جایی لنز داخل چشم بعد از جراحی کاتاراکت رخ داده باشد باید در اسرع وقت لنز به موقعیت اصلی خود بازگردد. علت این امر این است که تقریبا 3 ماه بعد از ایمپلنت اولیه، ایمپلنتهای لنزها داخل چشم جا باز کرده و برداشتن آنها به مراتب دشوارتر خواهد بود. درصورت مواجه شدن با چنین مشکلی اگر بدون درنگ اقدام به درمان نمایید شانس شما در بهبود بعد از جراحی دوم بیشتر خواهد بود.
سایر عوارض جانبی و احتمالی جراحی آب مروارید
این عوارض خفیف بوده و عبارتند از:
- تورم قرنیه یا شبکیه
- افزایش فشار داخل چشم ( فشار داخل چشمی)
- افتادگی پلک (پتوز)
عوارض جانبی خفیف جراحی کاتاراکت معمولا با مصرف دارو و گذراندن دوره بهبود برطرف میشوند.
چگونه از عوارض جانبی جراحی آب مروارید پیشگیری کنیم؟
وقتی آب مروارید رسیده باشد میتوان تصمیم به جراحی گرفت. در این قسمت به معرفی برخی نکات میپردازیم که رعایت آنها موجب کاهش خطر عوارض جانبی میشود.
- حداقل 1 ماه قبل از جراحی بهتر است بهطور منظم مکمل چشم مصرف شود. این کار باعث میشود چشم در وضعیت خوب و مناسبی باشد. ویتامین c همراه با مکمل لوتئین کمک میکند تا عدسی که دچار آب مروارید شده راحتتر خارج شده و همچنین جراحی سریعتر انجام شود.
- در برخی از آب مرواریدها، عدسی چشم به شکل ذرات خردشده در میآید و خارج کردن آنها دشور است و این درحالی است که در برخی دیگر، عدسی کدر شده بسیار راحت و بدون درد سر خارج میشود. ریختن روزانه 2 قطره از قطره چشم حاوی N استیل کرنوسین به سلامت چشم کمک خواهد کرد.
- بلافاصله بعد از جراحی، چشمها با محافظ چشم پانسمان میشوند. شب اول بعد از جراحی نباید محافظ چشم را از روی چشم برداشت و باید بسیار مراقب بود تا روی چشم قرار داشته باشد. معمولا روز بعد از جراحی پزشک محافظ را از روی چشم بیمار جدا میکند. بعد از آن توصیه میشود در طول روز برای جلوگیری از تابش مستقیم نور به چشم از عینک آفتابی استفاده شود.
- به خاطر داشته باشید که در طول هفته اول، نباید چشمها را آب زد. در صورت استحمام، بهتر است فقط بدن را شست.
- استفاده از قطره چشم نباید فراموش شود. برخی از قطرههای چشم آنتی باکتری هستند و از عفونت چشم پیشگیری میکنند.
- حتی زمانیکه احساس کردیم چشمها در حال بهبود هستند باز هم بهتر است از مالش یا دستکاری چشم خودداری کرد. توصیه میشود هنگام حمام کردن چشمها را خوب ببندید تا کف صابون وارد چشمهایتان نشود.
- به مدت 45 روز نباید روی سمتی که چشم عمل شده خوابید. اگر هر دو چشم دچار آب مروارید شده بهتر است یکی از چشمها را عمل کرده و بعد از 45 تا 60 روز چشم دوم را جراحی کرد.
- به مدت 3 ماه باید از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کرد تا اینکه چشمها کاملا بهبود یابند. طبق توصیه پزشکان، بعد از جراحی آب مروارید بلند کردن اجسام به وزن 4 کیلو سنگین و خطرناک است. بعد از رعایت دستورالعملها و بهبود کامل چشمها و زمانی که با هیچ مشکلی مواجه نشدید اهمیت این نکات را درک خواهید کرد.
- اگر جراحی بدون بخیه انجام شده باید از خم شدن زیاد خودداری کرد چراکه این امر ممکن است موجب جابجا شدن لنز شود. باید اجازه داد تا لنزها کاملا بهبود یافته و در چشم ثابت شوند.
- اگر بعد از 1 هفته یا بیشتر وضعیت دید همچنان تار بود ممکن است به عینک اصلاح دید نیاز باشد. زمان استفاده از آن را پزشک به بیمار توضیح خواهد داد.
- رعایت این نکات ممکن است به تلاش و صبوری زیاد نیاز داشته باشد اما با انجام آنها مطمئنا از مزایای طولانی مدت جراحی آب مروارید بیبهره نخواهید ماند.
"کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است."